zondag, juni 21, 2009

Ardennenoffensief

Voor de ene de zoveelste stage, voor de andere de eerste stage van dit jaar. Sommige wedstrijden hebben hun dag slecht gekozen en zo missen de stratenloop van Brecht, Wuustwezel en de Meetria-triatlon toch wel enkele belangrijke deelnemers. Gelukkig zijn er enkele thuisblijvers die, zo blijkt achteraf, meer dan behoorlijk presteren!

Soit, dit gaat hier over het Ardennenoffensief van het Fast Action Team. Er wordt op vrijdag in de late namiddag aan begonnen. Dirk VD heeft in Waimes een huisje gereserveerd. Na enkele keren Achouffe (en eens ergens anders maar ik weet niet meer waar), is het deze keer de buurt rond Malmédy die we onveilig gaan maken. Om op zaterdag zeker boven te geraken wordt er een beetje alcohol en chips opgeslagen in onze sportlichamen. Dit alles gebeurt in één van de vele lounge-bars die het huisje telt.

Om het toch nog op een stage te laten gelijken, trekken enkelen zaterdagmorgen (of was het nog nacht?) nog baantjes in het zwembad/jacuzzi. De sfeer zit goed en enkele uren later wordt door de dames het ontbijt geserveerd.

Na het afstellen van enkele fietsen en de aankomst van Schouwke, Philip en Ken kunnen we aan onze eerste rit beginnen. De omgeving is ons nog onbekend dus het wordt wat zoeken om de eerste aansluiting op een route te vinden. Het parcours biedt enkele technische uitdagingen en onderling wordt al wel een beetje een strijd geleverd, iedereen op zijn niveau. Het is zaterdagvoormiddag en dan blijft de hele groep (KaDee, KaVee, Raf VL, Ben V, Dirk VD, Koen VD, Karolien B, Stijn B, Peter W, David R, Philip K, Roland S, Ken J, Benny C en Bart A) nog samen. Het is terug even wennen, die pijltjes volgen, maar eigenlijk zijn ze er overal wel en hebben we zelden een pijltjes probleem. Technische problemen zijn er wel. Roland S moet onderweg zijn Magura-remmen afstellen. Tijdens deze afstelling merkt Bart A de platte band van Benny C op. Enkele kilometers en valpartijen later rijdt Kris V ook lek. We hebben materiaal genoeg bij, dus het komt allemaal in orde. Iets na de middag bereiken we terug de chalet voor een spaghetti. Karolien B, de enigste vrouw die meerijdt, is 100% geslaagd in haar Ardennendoop!

Voor de statistieken:
Afstand: 44,4 km
HM: 870 meter
Max stijgings %: 21 %

Na de spaghetti en fietsgesleutel rijden we richting Malmédy. Aan de kathedraal van dit stadje beginnen enkele routes. Traditiegetrouw staat op zaterdagnamiddag de wedstrijd op het programma. De route wordt gekozen en de wedstrijd wordt op gang geschoten. Via een aanloopstrook over den asfalt wordt de eerste shifting al gemaakt. Er wordt hard gereden vooraan en voor sommigen nog niet hard genoeg. Vanaf het eerste off-road stuk, wordt er vooraan getemporiseerd. Het parcours is licht golvend en wanneer er even een verwarring ontstaat over de richting van het tochtje, ontstaat op de eerste echte klim een kopgroep van 4 renners. Hier ontbreekt vooral een sterke Stijn B die een verkeerde gok maakte bij het bruggetje. Niet stilvallen is de boodschap voor de kopgroep van 4 (2x Kris, Koen en Bart) zodat de anderen niet kunnen terugkomen. Er wordt wel naar elkaar gekeken en beurt om beurt wordt het tempo bepaald. Koen VD is de eerste die een echte schifting probeert te forceren op een stukje downhill. De rest komt echter terug en op de navolgende klim wordt de tweede tempoversnelling geplaatst, ditmaal door KaDee. Door een foutieve richting in te slaan wordt deze krachtontplooiing teniet gedaan. Bart A neemt nu het commando over en op het enigste MTB-waardige stuk van het parcours (een strook met vele boomwortels) slagen Kris D en Bart A erin om zich af te scheiden. Een wild tekeer gaand paard laat de anderen bijna nog terugkomen, maar ook zij moeten even halt houden. Bart en Kris zien de rest niet meer terugkomen en op de laatste asfaltklim beschikt Kris D nog over net iets meer kruit in de benen dan Bart. De laatste afdaling brengt Bart nog dicht bij Kris, maar het heeft niet mogen zijn. Peter W valt zoals gewoonlijk uit met stukken. Ditmaal blijkt zijn zadelpen niet bombproof. De lokale fietsenmaker zorgt er wel voor dat Peter de rest van het weekend nog kan fietsen.

Voor de statistieken:
Top 4: Kris D, Bart A, Kris V en Koen VD
Afstand: 20,1 km
HM: 270 meter
Heen en terug naar/van Malmédy is 16,1 km en 255 hoogtemeters

Op een terraske in Malmédy-centrum wordt nog even nagenoten en Ben V wordt door de lokale bevolking aanzien als de man van het gebeuren, hij is namelijk gehuld in de groene Brachtse Bikers-outfit, de rest in de race-kledij van het FAT. Bij thuiskomst volgt er nog een welgesmaakte BBQ. Er wordt ook gesproken over de spelletjes die de Omslagpunters spelen op stage maar daar blijft het bij. Zetelhangen is toch nog interessanter :-)

Op zondag komt alles iets later op gang, maar wanneer we weg zijn, zijn we weg. Er wordt ditmaal voor een route iets buiten Waimes gekozen. Eerst er naartoe, zo'n 3,5 km starten we voor een route van 32 km. Deze route is beduidend beter geschikt als deze van zaterdagnamiddag. Op menig hellinkje wordt er dan ook een strijd geleverd met ieders directe concurrenten. Dit zijn er wel wat minder dan gisteren, dagtoeristen Ken J, Philip K en Roland S zijn al terug naar huis. Ben V had andere verplichtingen. Een lastige asfaltbeklimming, technische klimmetjes, afdalingen vormen het strijdtoneel. Aan het bewuste bruggetje van gisteren komen we ook. Ditmaal moeten we er wel over en hier volgt een lange singletrack-klim. Na zo'n klim moet er wel een spectaculaire afdaling komen, maar er wordt eerst wat op het plateau gedalkt. Het gaat op en af, maar meestal er rustig. Wanneer we dan eindelijk toch een downhill voor de wielen krijgen geschoven, gaat iedereen als een gek tekeer. Het is dan ook uiterst knap om te zien als je achteraan de groep rijdt. Gelukkig volgen er nog enkele leuke downhills, want sommigen komen enkel hiervoor mee op weekend. In Robertville wordt er nog een terraske overwogen, maar het is al laat en als we even later nog een goeie bui op ons dak krijgen, zijn we mogelijk allen wel blij dat we toch nog aan het fietsen waren. De wolk blijft hangen en na even te schuilen onder enkele dennenbomen vervolgen we onze route. We moeten kortbij onze startplaats zijn. Dat is ook zo. Het is echter niet gestopt met regenen en iedereen wil zo snel mogelijk onder de douche.

De truiverdeling achteraf blijkt de volgende:
Geel: Kris D
Groene trui: Ben V en Koen VD
Bolletjestrui: Bart A
Witte trui (beste oudere): Peter W
Beste team: Team Cannondale (op plaats 2: team trek)

Voor de statistieken:
Afstand: 43,1 km
Hoogtemetes: 835 meters
Max. stijgings %: 22 %

Bedankt iedereen voor zijn aanwezigheid en gezelschap, Stijn B en gezin voor de aangename lift en Dirk VD en gezin voor de organisatie!

Jullie verslaggever


3 opmerkingen:

KaDee zei

Bedankt Bartje (voor verslagje en de mooie strijd). Gasten, merci voor de mooie momenten. Heeft er iemand ook nog last van chloor-jaccuzi-scheten? Of het een goede voorbereiding was voor Brasschaat zal zondag blijken!

Maarten zei

Schoon verslag! Wie weet koop ik ooit nog zo nen MTB (of zoiets) al is het maar om de sfeer mee op te snuiven.
Voor Brasschaat kan dit ni slecht zijn hé Kris of heb je zoveel chloor binnen? :-)
De prijzen zijn uitgedeeld dus dit komt niet mee in het Fat-klassement of wat zegt de UCI?
Tot de volgende!

Bart Cannondale zei

De top 2 laat weten dat dit niet meetelt voor het beruchte klassement!

Het verslag werd geschreven door de nummer 2, daardoor wordt de situatie daarachter mogelijks minder goed weergegeven. Dit wil echter niet zeggen dat er niet tot op het bot werd gestreden, zelfs integendeel!